Rågbröd med öl och kummin
4 portioner
INGREDIENSER
- Till rågbröd:
- 1 ½ dl surdeg
- 10 gram jäst
- 6 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 tsk kummin
- 1 msk flytande honung
- 1 ½ msk rapsolja
- 5 dl vetemjöl
- 5 ½ dl grovt rågmjöl
- Till öl och rågkross:
- 3 ½ dl Staropramen Non Alcoholic
- 4 ½ dl rågkross
SÅ GÖR DU
Blanda surdeg, jäst och vatten.
Tillsätt övriga ingredienser för dag 1 och blanda väl.
Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
Koka upp öl och rågkross och låt stå till nästa dag.
Dag 2
Sätt ugnen på 175 °C.
Blanda ner öl och rågkross i degen från Dag 1.
Smöra och mjöla en bakform på 2 liter och häll i degen. Spara lite av degen i en glasburk som din surdeg till nästa gång. Det går också bra att lägga den i en plastpåse i frysen.
Baka ca 1 ½ timme eller till innertemperatur 98 °C.
Tag ut brödet ur formen och låt det svalna en stund på bakgaller.
Linda in brödet i en bakduk eller ren kökshandduk och låt vila till nästa dag.