Historia

Det började 1869 med två tjeckiska entreprenörer från Prag och har varit en framgångssaga sedan dess.

Tradition, innovation och envisa pionjärer. Öl är en uråldrig brygd. Skapad med lika många regler som måsten. Men så finns det de som vågat gå sin egen väg. Som Staropramen. Pragborna Jan Kohout och Vilem Pick var inte nöjda med de öl som fanns på marknaden. De ville göra något nytt, tillsammans. 1869 startade de Staropramen, som betyder ”den gamla källan.” 1 maj 1871 var bryggeriets första öl klart. Det var under denna tid som Kejsare Franz Joseph I av Österrike kom på besök och lovprisade ölet i gästboken. Sedan dess har affärerna blomstrat.

Något senare, år 1884, skapades sedan Staropramen Granát, ett halvmörkt öl vars recept fortfarande baseras på originalet. Den legendariske bryggmästaren Josef Paspa drev på 1930-talet igenom en omfattande modernisering som gjorde ”Staro” störst i Tjeckoslovakien. 1953 började man exportera till utlandet och på senare år har man varit först i Tjeckien med självkylande fat.

Än idag syns Staropramens bryggeri på långt håll. Fabriksbyggnaderna upptar ett helt kvarter i stadsdelen Smichov och den höga skorstenen fungerar som ett klassiskt landmärke, lika viktig som Prags gigantiska skott eller den berömda Karlsbron. Världen har gått framåt men Staropramen har fortsatt att värna om kvaliteten på sina produkter. Fortfarande används särskilt utvald kornmalt och den allra bästa Saaz humlen. På bryggeriet produceras numera 300 fat och 48 000 flaskor öl i timmen. Många av dem exporteras till världens alla hörn.