Gulasch med färskostkräm
4 portioner
INGREDIENSER
- 500 g grytbitar av älg
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 3 tsk mald kummin
- 2 msk paprikapulver (eller pimentopulver)
- 4 potatisar
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 2 lagerblad
- 400 g hela tomater på burk
- 4 dl rött vin (eller matlagningsvin)
- Vatten
- Smör
- 0,5 – 1 tsk salt
- 0,5 krm nymald svartpeppar
- Färskostkräm
- 150 g färskost
- 1 citron
- 1 dl hackad persilja (eller andra örter)
- Salt
SÅ GÖR DU
Bryn grytbitarna i rikligt med smör i en stor gryta.
Tillsätt lök, vitlök, tomatpuré, kummin och paprikapulver.
Tärna potatis, morot och palsternacka.
Lägg i potatis, rotfrukter, lagerblad, tomater och vin.
Täck med vatten och sjud allt på svag värme i ca 1 ½ timme.
Grytan blir godare ju längre den sjuder. Ha gärna på locket hälften av tiden så att inte vätskan reduceras för mycket.
Under tiden grytan sjuder – blanda ingredienserna till färskostkrämen och smaka av med salt.
Servera grytan tillsammans med en klick av färskostkrämen och ett gott bröd.
TIPS!
Det går bra att byta ut älgköttet mot grytbitar av nötkött.