Skåne

Din guide till Skåne

Det är länken till Europa med den livliga kontinenten på andra sidan sundet. Med sin blandning av hav, land, stad och jordbruk finns ingen annan plats som underbara Skåne.

Det har varit danskt och är numera svenskt, men kanske framför allt ändå skånskt. För det finns få platser i Sverige där kulturen och arvet från förr märks så tydligt som på landets allra sydligaste breddgrader där exempelvis Kungagraven i Kivik, Ale Stenar och flera städer med rötter från medeltiden vittnar om en livlig historia.
Tack vare områdets klimat och bördiga åkrar har livet i Skåne i tusentals år präglats av jordbruket. I dag står området för ungefär hälften av Sveriges totala livsmedelsproduktion. Här odlas raps, potatis, vete, havre, råg, korn samt äpplen och annan frukt och grönt.
Och det är inte bara på åkrarna det växer. Trots områdets höga tillväxttakt – – det bor faktiskt numera över fyra miljoner människor i Öresundsregionen – är Skåne ändå en plats för den som söker lugn, balans och livskvalitet.

KALLBADET – ETT SKÅNSKT MÅSTE

Det spelar ingen roll vare sig det är höst, vinter, vår eller sommar. Den som besöker Skåne ska kallbada, så är det bara. De klassiska kallbadhusen längs kusten är ofta byggda på en hoppvänlig pir en bit ut i vattnet med bastu, ibland en varm badtunna och en öppen syn på badkläder. Ett besök brukar kosta under hundralappen.

SJÄLVPLOCK – RIKTIGA SMULTRONSTÄLLEN

Majoriteten av Skånes yta är åkermark och på en stor del av denna drivs storskaligt jordbruk optimerad för massproduktion av livsmedel. Men det finns också ett stort antal mindre aktörer på gårdar runt om i länet. Besök en gårdsbutik och köp med nyskördade ekologiska grönsaker och lokalt kött för kvällens middag. Har du inte tillgång till kök på resan kan du istället åka till ett självplock och frossa i jordgubbar och hallon.

TUSENÅRIGA LUND

Lund är mer än universitetet och domkyrkan. Detta är en plats där tradition möter innovation, grundad för omkring tusen år sedan. Den kompakta stadens mäktiga arkitektur, livliga uteliv och rika kulturliv med museum och trädgårdar gör detta till en optimal plats att utforska till fots. Runt knuten ligger även naturreservaten Trollskogen och Prästaskogen för den som vill känna på friluftslivet.

MAGISKA ÖSTERLEN

Lantligt och kulturellt, fullproppat med historia och med landets kanske allra bästa strand Sandhammaren, över en mil lång. Lägg därtill vackert som ett vykort. Österlen i sydöstra Skåne lockar besökare från hela världen med sina slätter, skogar och återkommande marknader. Det är en oförglömlig upplevelse bara att köra igenom Österlen, tänk då att bo här ett par nätter?

ÖSTERSJÖNS BORNHOLM

Nog för att ön är dansk, men den ligger så pass nära Skåne för att kvalificera sig för denna guide. Ungefär 40 kilometer utanför Skånes sydöstra spets ligger Bornholm. Ön har genom historien gått mellan dansk och svensk ägo och var ockuperat av Tyskland och Sovjetunionen under 1940-talet. Utöver historiska platser finns här dramatiska klippor, lummiga skogar och flertalet mysiga små samhällen med krogar, kaféer och fina hotell. Färjan går från Ystad.