Höga kusten

Din guide till Höga kusten

Det finns ingen plats på vilken uttrycket “Det som göms i snö kommer upp i tö” är lika applicerbart som på Höga Kusten. Här har bergen och skogarna tagit rejäl revansch och skapat en plats fylld av smultronställen – som gjorda för en semester.

Där bergen reser sig ur haven och skogarna är lika djupa som horisonten är vidsträckt finns en speciell plats för den som söker äventyr, en naturnära upplevelse eller bara lugn och ro. Höga Kusten är en del av remsan där Ångermanland möter Östersjön, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr, och har beskrivits som Sveriges allra vackraste plats. Sedan början av 2000-talet är området med på Unescos lista över världsarv, allt tack vare sin tyngda historia. Detta var nämligen det område där istäcket var som tjockast under den senaste istiden. Det tre kilometer djupa lagret av is och snö höll landmassan i sitt grepp fram till ungefär 10 000 år sedan, när det äntligen började smälta och en massiv landhöjning tog vid, och denna mytomspunna plats skapades.

Att bila genom ett världsarv…

Höga Kusten gör sig utmärkt genom vindrutan. Ta den slingriga “turistvägen” efter Höga Kusten-bron och åk genom det dramatiska landskapet förbi små samhällen, kaféer och vandrarhem. Se till att ni har gott om tid, då vägen bjuder på otaliga fototillfällen och platser att ta in.

…eller att upptäcka det till fots

Den som är lagd åt det aktiva hållet kan istället utforska skogarna, bergen och vikarna till fots. Höga Kusten-leden är en av landets mest omväxlande vandringsleder och går genom hela världsarvet. De 12,8 milen är uppdelade på 13 etapper och beräknas ta omkring en vecka att vandra. Vissa av etapperna är mer krävande än andra, så kolla upp vilken rutt som passar bäst innan ni ger er ut. Oömma kläder, bekväma skor och myggmedel är att föredra.

Ulvön – surströmmingens hemmaplan

Höga Kusten är hemvist för en av Norrlands mest omtalade specialitet: Surströmmingen, alltså strömming konserverad genom jäsning. Ulvön i skärgården utanför Örnsköldsvik är platsen där livsmedlet på 1800-talet började produceras i stor skala och här är kopplingen till traditionen fortfarande stark, även om själva produktionen i dag krympt. På ön utses bland annat den bästa surströmmingen i samband med den återkommande suströmmingspremiären, som årligen infaller den tredje torsdagen i augusti.

Mer än bara fermenterad fisk

Den foodie vars smaklökar ännu inte lärt sig omfamna surströmmingen behöver dock inte leta länge för att hitta något annat som passar. Matkulturen i området kring Höga Kusten är stark tack vare lokalt jordbruk, samt närheten både till hav och skog. Det finns en överraskande mängd krogar och restauranger i området.

Hällristningar och försvarsställningar

Människan har varit bosatt i området kring Höga Kusten nära 10 000 år och lämnat flera spår efter sig. Som de 6 000 år gamla ristningarna i berget vid Nämforsen eller kulturområdet Brynge, ett av landets äldsta och välbevarade industriområden. Den som är intresserad av nutida historia kan besöka Hemsö Fästning, en av Försvarsmaktens allra viktigaste och hemligaste utposter under kalla kriget.