Gotland

Din guide till Gotland

Milslånga stränder, medeltida arkitektur, ett bubblande kulturliv, kargt men lummigt – och som gjort för sociala medier. Gotland är så nära men väl på plats känns så långt bort. 

Det var vikingarnas hemmaplan och ett viktigt nav i den omfattande medeltida handeln på Östersjön. Århundraden av maktkamper, konflikter och fred har format en plats som inte liknar någon annan. Men trots, eller kanske på grund av, den något turbulenta historien vilar som ett självklart lugn över Gotland, i dag ett av Europas mest eftertraktade resmål. Det här är ön som har allt som krävs för en lika aktiv som avkopplande semester. Här är guiden till Sveriges största ö.

LEVANDE JORDBRUK OCH KROGTÄTT

Jordbruket är en av Gotlands allra viktigaste inkomstkällor och här sticker potatis, lök, sparris, lamm- och nötkött ut. Besök gärna någon av alla gårdar och köp hem lokala råvaror till kvällens middag. Ön är även att betrakta som ett av landets allra krogtätaste områden och många av restaurangerna håller en iögonfallande hög och jämn kvalitet – även utanför Visby.

GOTLAND SPIRAR AV KREATIVTET

Konsten och hantverket är ständigt närvarande på Gotland. Utöver design- och inredningsbutikerna i Visby, där kreativa gotlänningars verk finns att köpa, kan den som vill ha en mer genuin upplevelse ta bilen och besöka något av öns alla gallerier. Det är vanligt att lokala producenter har gårdsförsäljning av konst, keramik och glas. En stor fördel med Gotland är just dess storlek – det finns alltid något intressant en liten åktur bort. Det kan dock vara en bra idé att göra en sökning på nätet och dubbelkolla öppettider då de kan variera en del. Runt om på ön finns även ett stort antal loppmarknader och vintagebutiker som kan vara ett kul stopp för den som är på jakt efter exempelvis mode och inredning.

EN NATUR FYLLD AV KONTRASTER

Sällan har man besökt en plats vars natur är så rik och full av överraskningar. Vare sig man vill krydda sina sociala medier med karga raukar i motljus eller närstudera den för ön unika rikedom av växter och djur har Gotland någonting för alla.

BAD AV HÖGSTA KVALITET

Och till sist, vad är egentligen en semester utan ett dopp? I jakten på det perfekta badet kan det vara bra att ha en bil att tillgå, då det är det smidigaste sättet att ta sig runt på ön.

Stränder: Längs Gotlands kuster sträcker sig milslånga stränder varav många håller högsta internationell klass i kategorin Badstrand. Norsta Auren på Fårö, Sjauster norr om Ljugarn och Ihreviken på nordvästra Gotland är bara tre bland många.

Kalkbrott: Genom århundradena har kalkstensbrytning varit en vanlig näring för gotlänningarna, och än i dag finns aktiva kalkbrott här. Flera nedlagda kalkbrott är numera istället populära bad på grund av det söta och klara grundvattnet som trängt upp där stenen försvunnit. Bläse kalkbrott, Smöjen och Follingbo är tre ställen. Notera att det finns kalkbrott där det är förbjudet att bada, dubbelkolla för säkerhets skull. Och kom ihåg att reflektera över all den kraft som gått åt när sten brutits loss och transporterats bort på platsen där du nu njuter av ditt bad.