Bohuslän

Din guide till Bohuslän

Solkyssta stränder, saltstänkta klippor och färska skaldjur. Sveriges västligaste delar är fyllda av dolda smultronställen med mängder av saker att göra både lugna och aktiva dagar.

I alla tider har livet i Bohuslän präglats av närheten till havet. Med Skagerack, Atlanten och i förlängningen världen ett stenkast bort blev fiske- och stenindustrin naturliga näringar för invånarna i landets allra västligaste del. Städerna ligger som ett pärlband längs med kusten och utgör med sin rika historia, speciella arkitektur och sjönära läge perfekta utflyktsorter med Fjällbacka, Lysekil och Marstrand bara för att nämna några. Men Bohuslän är mer än så!

 OSTRON DIREKT FRÅN HAVET

Man behöver inte resa långt för att kunna plocka havets allra finaste frukter. Faktum är att det finns gott om ostron i svenska vatten, för den som vet var man ska leta. I Grebbestad arrangeras i perioder ostronsafari där ostronkonnässörer, eller för den delen totala nybörjare, får följa med ut på jakt efter delikatesserna. För att kunna följa med ner i djupet och plocka ostronen krävs dykcertifikat, annars får man nöja sig med att i båten serveras färska ostron direkt från havet.

Och på tal om skaldjur: Hur självklart det än kan låta kan man inte nog understryka områdets unika rikedom av råvaror. Området räknas som ett av världens bästa områden för skaldjur som havskräftor, hummer och musslor, samt fisk som exempelvis makrill.

 KLÄTTRARNAS FAVORIT: BOHUSGRANITEN

Sveriges allra västligaste landskap är en populär destination för klättrare världen över. Den för området unika röda bohusgraniten har formats under närmare tusen miljoner år, och är tack vare sin greppbarhet och ofta lite kantiga utformning perfekt för både led- och friklättring, så kallad bouldering. I området finns leder lämpliga för alla nivåer av klättrare, expert som nybörjare, där Träleberget i Lysekil är ett av många exempel. Det finns flera organisationer med lokala guider som har bra koll för den som kommer på besök. Kom ihåg att prioritera säkerheten.

ÖAR FÖR LIVSNJUTARE OCH ÄVENTYRARE

Den bohuslänska skärgården är fylld med ställen för både livsnjutare och äventyrare. För den som önskar havsnära avkoppling med bryggsång, krogliv och bad rekommenderas Käringön och Smögen. Den mer äventyrslystne ger sig ut till Ursholmen i Kosters skärgård eller Väderöarna rakt väster om Fjällbacka. Karga klippor, himmelsblått vatten och ett rikt djurliv, med fokus på fågel och säl.

 KLIPPOR OCH STRÄNDER SOM GJORDA FÖR BAD

Bohuslän är som optimerat för bad och det ligger bra ställen längs med hela kusten. Här är två exempel:

• Tjurpannans Naturreservat i Tanum bjuder på släta klippor och en naturnära badupplevelse – med en prisvinnande utsikt över Skagerack. Tack vare mängden klippor är det stor chans att hitta en egen, avskild plats.

• Vackra Koster Naturreservat är fyllt med flera stränder och badvänliga klippor av olika karaktär, i alla väderstreck. Båten till ögruppen tar 30–50 minuter och går från Strömstad.