Jana Želivského i Zizkov är en tyst, grönskande ”beer garden” i den bortre änden av Vitkovparken. Här kan du njuta av en öl och fly city-pulsen för ett tag.
Fyra dagar i veckan kommer lantbrukare från Prags omgivningar hit för att sälja sina färska produkter. Men marknaden är också en plats att mötas och umgås på, inte minst över det stora utbudet av god street food. Vid samma tunnelbanestation ligger också Beer Geek bar.
Från början en klosterträdgård, men som numera är en lugn publik park med massor av hassel och äppelträd. Njut av lugnet, men plocka inte äpplena.
Trädgården anlades av en industrimagnat som en privatträdgård, men arvtagarna lät senare staden få köpa trädgårde, som numera är en publik park som rymmer både vinrankor och en paviljong med bar.
Inte ett ställe, utan ett helt område. Här cyklar och springer Pragborna längs floden Vltava på dagarna, men på kvällen förvandlas kajerna till ett enda stort nöjesområde, där lokalborna umgås på behörigt avstånd från turiststråken. Vill du festa som en Pragbo är det hit du ska ta dig.
Ett mecka för ölhipsters är Beer Geek Bar som är helt inriktad på hantverksöl. Är du trött på den tjeckiska lagern hittar du allt du önskar av IPA, Saison och andra spännande öltyper här.
beergeek.cz
Är en mysig och välkomnande cocktailbar i centrala Prag. Personalen är förvånansvärt hjälpsam och musiken ganska bra. Blir du hungrig på Repete kan du alltid beställa mat från grann-restaurangen, så levererar de till baren.
Efter en trevlig, guidad tur kan du njuta en färsk, ofiltrerad Staropramen och vällagad, traditionell tjeckisk lunch i bryggeriets gemytliga restaurang. Restaurangen är en del av en kedja och runtom i Tjeckien finns idag ett tiotal Staropramenrestauranger. De har ett mycket gott rykte och lockar folk i alla åldrar.
Lokál finns på ett flertal platser runt om i Prag och är den välkände restauranggruppen Ambientes take på den traditionella tjeckiska puben. Här får du klassisk tjeckisk öl på tapp, traditionell mat och inte minst den typiska tjeckiska gästfriheten och stämningen.
lokal-dlouha.ambi.cz
I området Vinohrady, som fått sitt namn av att det förr odlades vin här, präglas idag främst av sin art deco-arkitektur och ett fint utbud av restauranger, bland annat nytillskottet Výčep som öppnade 2018. I denna gastropub med höga ambitioner skapar en tidigare Michelin-kock ”mormors mat” i modernt utförande. Och det sägs att desserterna ska vara ”to die for”.
vycepkorunni.cz/en/
Det tjeckiska köket serverar oftast tung mat, men det finns undantag. Omtalade La Degustation har satt samman avsmakningsmenyer med traditionella recept från 1800-talet, tillagade med en modernare och lättare touch.
Den franskinspirerade shoppinggatan Parízská bjuder inte bara på exklusiva varumärken och utmärkt shopping. Ett stopp på Belgiska restaurangen Les Moules för stans kanske bästa musslor är också ett måste.
Traditionell restaurang med eget litet bryggeri. Här äter man, med fördel, den halva ankan med klassiska tjeckiska tillbehör. Naturligtvis nedsköljd med stora sejdlar av det egenproducerade ölet.
är en restaurang känd för sina tjeckiska viner. De har en egen vingård och serverar vin som är minst sagt närproducerat. Vinicni Altan är väl värt ett besök, inte bara för den goda maten och de passande dryckerna utan framför allt för sin fantastiska utsikt.
En hyllning och exposé över Franz Kafkas liv – en av Prags mest kända författare. Ett måste för Pragbesökaren. Tråkigt? Måhända, men Kafka hade inte heller så kul!
Erbjuder sedan 225 år både permanenta och tillfälliga utställningar utställda i flera byggnader. Verken spänner över olika tidsperioder och stilar; barock, renässans, gotiskt och samtida. Här finns tavlor av alla stora tjeckiska konstnärer och även verk av de allra största internationella konstnärerna.
Prags leksaksmuseum ligger uppe bakom slottet. Här ryms mycket av den moderna leksakshistorien i två, lite dammiga, plan som vaktas av bastanta damer. Den som älskar Barbiedockor får sitt lystmäte rågat, likaså den som uppskattar naturtrogna bebisdockor från olika epoker.
Kommunistmuseet ligger lite gömt ovanpå en McDonald’s och granne med ett casino. Museet visar hur livet bakom järnridån såg ut för tjeckerna. Det är både intressant och skrämmande. Följ gärna med en av de guidade turerna.
Klocktornet på torget i Gamla Stan fascinerar unga som gamla. Första delen av tornet byggdes redan 1410 av Mikulás of Kadan. Därefter har andra urmakare och astronomer gjort sitt bästa för att vidareutveckla och förbättra urets teknik. Varje heltimme när klockan slår kommer de 12 apostlarna ut och snurrar. Utöver detta visar uret även solens och månens rörelse på det sätt man trodde att det fungerade när uret konstruerades.
Paris har Eiffeltornet. Prag har Karlsbron. Varje dag traskar tusentals turister över bron och stannar till för att fotografera statyerna, sig själva och utsikten. Karlsbron är ett av Prags äldsta byggnadsverk och uppfördes på kungens order år 1357. Statyerna kom till på 16- och 1700-talet. 1648 möttes den svenska armén och gamla stans befolkning i ett stort slag på bron. Det blev en tuff strid som svenskarna förlorade.
De första judarna tros ha bosatt sig i Prag under 900-talet. Med tiden blev de en viktig och inflytelserik grupp som betytt mycket för Prags kultur och affärsliv. Genom historien har judarna förföljts och trakasserats på fruktansvärda sätt, men man har också haft perioder av stora framgångar och harmoni. Förr var de judiska kvarteren en stad inom staden i Prag, med en egen mur och en egen borgmästare. Stora delar av de judiska kvarteren jämnades med marken när man genomförde en ny stadsplanering, men de kvarter som idag finns kvar är oerhört vackra.