Vad gör en tjeckisk öl tjeckisk?

Vad gör en tjeckisk öl tjeckisk?

Tjeckerna har alltid haft en hängiven relation till sitt öl. Den tjeckiska ölen håller generellt en mycket hög kvalitetsnivå och vilken pub du än går in på runt om i landet kan du vänta dig att få en stor sejdel tjeckisk ljus lager – Světlý Ležák – serverad. Så vad gör då en tjeckisk öl tjeckisk?

1. HUMLE FRÅN ŽATEC
I regionen Žatec är mark- och klimatförhållandena perfekta för odling av Saaz-humlen, som är den mest typiska för tjeckisk öl.

2. MORAVISK MALT
Moravisk kornmalt är en lokal typ av 2-radskorn som tack vare att den behandlas vid lägre temperaturer under maltprocessen, bidrar med en mjuk touch till ölet.

3. MJUKT VATTEN
I Tjeckien finns gott om ”mjukt” vatten (extremt låga nivåer av kalcium och magnesium), som är perfekt för att brygga en uppfriskande Světlý Ležák.

4. DEKOKTIONSMÄSKNING
Dekoktionsmäskning är den del av den tjeckiska ölens DNA. På Staropramen upprepar vi denna procedur två gånger (dubbelt avkok), vilket gör ölkroppen mjuk och rik med en djup gyllene färg.

Dekoktionsmäskning sammanfattar perfekt den tjeckiska bryggtraditionen. Bara de hängivna tjeckerna skulle välja en bryggmetod som kräver ytterligare kärl, extra tid och mer ansträngning. Så nästa gång du dricker en Staropramen vet du lite mer om varför den smakar som den smakar.
Dela på Facebook