Prag – The city of beer

Prag – The city of beer

Om Paris är ”The city of lights”, Mumbai ”The city of dreams" och Bordeaux ”The city of wine”, är Prag definitivt ”The city of beer".


För en stad som är så rik på historia, arkitektur och konst i allmänhet kan ”The city of beer” som epitet tyckas lite otillräckligt. Samtidigt är Prags överdådiga ölkultur troligen det staden är mest känd för och den starka kopplingen mellan Prag och öl sträcker sig långt tillbaka i historien (läs gärna mer i artikeln Konsten att brygga öl).


Idag anses Prag av många ölälskare och turister vara världens ölhuvudstad, och det är knappast någon överdrift. Tjeckerna dricker faktiskt mer öl per capita än någon annan nation i världen, vilket är till stor glädje för alla ölintresserade turister. Överallt finns en god tillgång på inhemsk öl, och oavsett om du väljer en bar, bryggeri, mikrobryggeri eller en tankova (där du kan dricka opastöriserad öl), är chansen stor att du får chansen att prova något nytt och annorlunda.

Om du är ute efter en traditionell upplevelse ska du inte missa U Fleků, det mest legendariska bland Prags mikrobryggerier, som kombinerar god öl med lika utsökt mat. Söker du något mer modernt rekommenderar vi restaurangkedjan Potrefená Husa som erbjuder hela Staropramens ölutbud från fat.

Men att dricka öl i Prag handlar inte bara om vad du dricker, utan även hur du dricker det. Prag är en stad rik på traditioner och öldrickandet utgör inget undantag. Det märks direkt när du kliver in i ett typiskt ölhus och omedelbart dras in i den speciella livsbejakande atmosfären. Den är starkt kopplad till det lokalbefolkningen kallar pohoda ("Den sanna essensen av Prags själ"), men också till en hundra år gammal tradition att dricka öl ur sejdlar och höja dem till en skål medan du möter dina vänners blickar och säger – Na zdraví!
Dela på Facebook