Konsten att brygga öl

Konsten att brygga öl

Att tjeckerna älskar sin öl är ett välkänt faktum, och de ligger även i topp i världen när det gäller att konsumera denna underbara dryck. Men hur blev det så?

En av förklaringarna kan säkerligen kopplas till geografin. Vattnet i den här delen av Europa är mjukt, vilket är perfekt för att brygga friska och krispiga lageröl. Samtidigt är marken och klimatet gynnsamt för odling av både korn och den berömda Saazhumlen. Just humlen har varit så viktig och värdefull att kung Wencel av Böhmen på 1200-talet beordrade dödsstraff för alla som exporterade den för vidare odling.

Bryggartraditionen är en annan stor anledning till ölets popularitet bland tjeckerna och landets första bryggeri byggdes så tidigt som i början av 1100-talet. Kunskapen om ölbryggning började så småningom dokumenteras och när man på 1700-talet började kontrollera temperaturerna, adderades även en vetenskaplig ansats till bryggningsprocessen, vilket var mycket ovanligt för den tiden.

Utvecklingen av ölbryggningen fortsatte. Olika metoder och tekniker analyserades och de bästa används än idag. Avkok är en av de ofta använda metoderna i tjeckiska bryggerier. Genom att koka en del av vörten två gånger (dubbelt avkok), eller tre gånger (trippelt avkok) får ölet en mer distinkt maltprofil.

Passionen för och traditionen att brygga bra öl i kombination med ständig innovation utgör hjärtat i den tjeckiska bryggfilosofin och är anledningen till att öl inte bara blev ett tjeckiskt sätt att leva utan också livsnerven för ett helt land.
Dela på Facebook