Hemligheten bakom ett bra ölrecept
Den vanligaste ansatsen när bryggmästaren skriver ett ölrecept är att utgå från en idé om vilken dryckesupplevelse hen vill skapa för konsumenten. Nästa steg är sedan undersöka vilka ingredienser och processer som behövs för att uppnå den önskade smakprofilen. När vår berömda bryggmästare Michael Trnka t ex skapade den fyraprocentiga Desetka-ölen på 1800-talet, var hans vision mycket tydlig. Han ville skapa en smakrik öl med låg alkoholhalt för arbetare boende i närheten av bryggeriet.
Man kan också utgå från en ingrediens och fortsätta därifrån. Så har några av våra nyare öl kommit till: "Vad händer om vi lägger någon form av krydda i veteöl?" (Staropramen Unfiltered, bryggd med koriander). "Vad händer om vi använde rostad korn för att skapa en alkoholsvag, men ändå fyllig mörk lager?" (Staropramen Dark)
Själva receptet kan skrivas ned först när bryggmästaren landat i vilken öltyp hen vill göra, och det blir då en guide för hela bryggprocessen. Vi väntar med spänning på vilket recept som leder fram till nästa Starporamen-öl.